Νέοι κανονισμοί IFAB: Τι αλλάζει στο ποδόσφαιρο από σήμερα;

ΓΗΠΕΔΟ

Δημοσιευτηκε:

Νέοι κανονισμοί IFAB: Τι αλλάζει στο ποδόσφαιρο από σήμερα;

Η IFAB ενέκρινε και εφαρμόζει από σήμερα (1/7) οκτώ βασικές αλλαγές στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου, βελτιώνοντας τη ροή και τη διαφάνεια του παιχνιδιού. Δείτε τις αναλυτικά.

Από την 1η Ιουλίου του 2025, η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ένωση, γνωστή και ως IFAB, θέτει σε εφαρμογή οκτώ σημαντικές αλλαγές στους κανονισμούς του παιχνιδιού, που θα επηρεάσουν άμεσα τη ροή και την εμπειρία αυτών που συμμετέχουν σε ένα ματς είτε ως παίκτες είτε ως θεατές.

Κάποιες από αυτές τις ρυθμίσεις είναι τεχνικές, άλλες πρακτικές, ωστόσο όλες έχουν έναν κοινό στόχο: Να γίνει το παιχνίδι πιο δίκαιο και πιο γρήγορο. Ανάμεσά τους βρίσκουμε αλλαγές σε θέματα όπως ο κανονισμός του οφσάιντ, οι αποφάσεις του VAR, οι εκτελέσεις των πέναλτι και η χρήση του χρόνου από τον τερματοφύλακα.

Πάμε να δούμε αναλυτικά όλα όσα αλλάζουν από δω και στο εξής.

Τα οκτώ δευτερόλεπτα για τους τερματοφύλακες

Μία από τις πιο πολυσυζητημένες αλλαγές αφορά στον χρόνο που μπορεί να κρατήσει την μπάλα στα χέρια του ο τερματοφύλακας. Μέχρι τώρα υπήρχε η γενική οδηγία των έξι δευτερολέπτων, αλλά σπάνια αυτή εφαρμοζόταν αυστηρά. Πλέον, το όριο ανεβαίνει στα οκτώ δευτερόλεπτα, αλλά η ποινή γίνεται αυστηρότερη. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο τερματοφύλακας καθυστερήσει, η αντίπαλη ομάδα θα κερδίζει κόρνερ, όχι απλώς έμμεσο φάουλ. Σκοπός της αλλαγής είναι να περιοριστεί η σκοπιμότητα και να μην «ροκανίζεται» άσκοπα ο χρόνος του ματς.

Τον συγκεκριμένο κανονισμό τον είδαμε να εφαρμόζεται πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων του 2025, στην αναμέτρηση της Μαμελόντι Σάνταουνς με την Ουλσάν.

Ο διαιτητής μετατρέπεται σε... χρονόμετρο

Στο πλαίσιο του παραπάνω κανονισμού, εισάγεται πλέον και οπτική ένδειξη από τον διαιτητή. Όταν, δηλαδή, ο τερματοφύλακας κοντέυει να εξαντλήσει τα οκτώ δευτερόλεπτα, ο διαιτητής σηκώνει το χέρι του και μετρά αντίστροφα, ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για όλους τους παίκτες, αλλά και τους φιλάθλους όιτι ο χρόνος τελειώνει.

Νέος τρόπος επανέναρξης του παιχνιδιού με «dropped ball»

Αναθεωρείται ο τρόπος που γίνεται η επανέναρξη του αγώνα με ριγμένη μπάλα (dropped ball) όταν το παιχνίδι έχει σταματήσει για λόγους που δεν σχετίζονται με παράβαση (π.χ. τραυματισμός, διαιτητική διακοπή). Αν η φάση διακόπηκε εκτός περιοχής και ο διαιτητής δεν είναι απολύτως σίγουρος ποια ομάδα είχε την κατοχή, τότε η μπάλα δίνεται στην ομάδα που την ακούμπησε τελευταία. Αν όμως είναι σαφές ποια ομάδα είχε την κατοχή ή ποια θα έπαιρνε την κατοχή (π.χ. από πλάγιο, φάουλ ή ελεύθερο), τότε η επανέναρξη γίνεται υπέρ αυτής.

Τέλος οι κάρτες στους εξωγηπεδικούς μετά την επαφή με την μπάλα

Εαν κάποιος ποδοσφαιριστής, προπονητής ή ακόμα και αποβληθείς παίκτης που βρίσκεται στον πάγκο αγγίξει καταλάθος τη μπάλα όταν αυτή περάσει εκτός αγωνιστικού χώρου, πλέον δεν θα τιμωρείται με κάρτα, παρά μόνο θα υποδεικνύεται έμμεσο φάουλ. Η IFAB έκρινε πως δεν πρέπει να τιμωρείται κάποιος τόσο αυστηρά για μια ακούσια ενέργεια που δεν επηρέασε άμεσα τη ροή του αγώνα.

Οφσάιντ με βάση την τελευταία επαφή

Μία μικρή αλλά ουσιαστική τροποποίηση θα εφερμοστεί και στον κανονισμό του οφσάιντ. Πλέον λαμβάνεται υπόψη η τελευταία επαφή με τη μπάλα κι όχι η πρώτη. Μέχρι πρότινος, η κρίσιμη στιγμή ήταν η πρώτη επαφή του παίκτη που έκανε την πάσα ή τη σέντρα. Πλέον, το οφσάιντ θα κρίνεται με βάση την τελευταία επαφή με τη μπάλα, είτε πρόκειται για πάσα είτε για εσκεμμένη ή ακούσια επαφή που προηγείται της τελικής ενέργειας.

Αυτό έχει σημασία σε περιπτώσεις όπου ένας παίκτης σέρνει την μπάλα ή την ακουμπά δύο ή και τρεις φορές πριν τη μεταβιβάσει. Η νέα διατύπωση βοηθά τη λογική του VAR, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ακρίβεια και σαφήνεια στην τελική απόφαση.

Εκτέλεση πέναλτι με διπλή επαφή: επανάληψη ή φάουλ

Αν ένας παίκτης κατά την εκτέλεση πέναλτι αγγίξει ακούσια τη μπάλα και με το άλλο πόδι (π.χ. εάν γλιστρήσει), τότε η εκτέλεση επαναλαμβάνεται αν η μπάλα μπει γκολ. Αν αυτός δεν σκοράρει, θα υποδεικνύεται έμμεσο φάουλ υπέρ της αμυνόμενης ομάδας. Σε περιπτώσεις πέναλτι κατά τη διάρκεια της «ρώσικης ρουλέτας» σε νοκ άουτ αγώνες, αυτό θα μετρά ως αποτυχημένη εκτέλεση.

Αφορμή για την αποσαφήνιση αυτού του κανονισμού ήταν το περίφημο πέναλτι του Χούλιαν Άλβαρες, το οποίο ακύρωσε ο Σιμόν Μαρτσίνιακ στη φάση των «16» του Champions League φέτος. Πριν τη συγκεκριμένη αναμέτρηση ανάμεσα σε Ατλέτικο και Ρεάλ Μαδρίτης υπήρχε μία μικρή ασάφεια σχετικά με το τι ισχύει όταν ο εκτελεστής αγγίζει την μπάλα δύο φορές, κάτι που προκάλεσε έντονη συζήτηση και φυσικά αντιδράσεις.

Νέες οδηγίες για τον βοηθό διαιτητή στα πέναλτι

Κατά την εκτέλεση πέναλτι, ο βοηθός διαιτητής δε θα στέκεται πλέον στη γραμμή του τέρματος, αλλά θα τοποθετείται στο ύψος της τελευταίας γραμμής αμυνόμενου (δηλαδή τη θεωρητική γραμμή του οφσάιντ).

Με αυτόν τον τρόπο θα παρατηρεί πιθανή παράβαση από παίκτες που εισέρχονται νωρίτερα στην περιοχή κατά την εκτέλεση. Αυτή η αλλαγή επιτρέπει καλύτερο έλεγχο της τήρησης των κανονισμών στις επαναφορές, στα ριμπάουντ και στη γενικότερη οργάνωση της άμυνας.

Δημόσια ανακοίνωση των αποφάσεων του VAR

Η πιο τηλεοπτική από τις νέες ρυθμίσεις που εγκρίθηκαν αφορά τη διαχείριση των αποφάσεων που λαμβάνονται μέσω VAR. Από φέτος, δίνεται η δυνατότητα στους διαιτητές, εφόσον το επιτρέπει η εκάστοτε διοργάνωση, να ανακοινώνουν μέσω μικροφώνου την τελική απόφαση στο κοινό, μετά από παρέμβαση του VAR.

Η πρακτική αυτή ξεκίνησε πιλοτικά σε διεθνή τουρνουά όπως το Μουντιάλ γυναικών και κρίθηκε απόλυτα επιτυχημένη. Ο διαιτητής, δηλαδή, αντί απλώς να δείχνει με χειρονομίες τι αποφασίστηκε, θα παίρνει το μικρόφωνο και θα εξηγεί σύντομα και καθαρά το σκεπτικό της απόφασης. Ο στόχος αυτής της αλλαγής είναι προφανής. Θέλουν να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια, σαφήνεια και να μειωθεί όσο γίνεται η σύγχυση τόσο εντός γηπέδου όσο και στις εξέδρες.

Gazzetta.gr 

Κατηγορίες

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.